Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Je možné UV zářením dezinfikovat respirátory a roušky?

Jak dezinfikovat respirátory? Je možné sterilizovat roušky a respirátory UV-C zářením? Nepoškozuje ultrafialové záření filtrační schopnosti respirátoru a jak je na tom UV-C oproti ošetření alkoholem či teplem? 

UV-C záření (více o této technologii zde) se běžně používá ve zdravotnictví a v průmyslu k důkladné sterilizaci předmětů, povrchů a vzduchu. S příchodem viru Covid-19 se UV-C dezinfekce začala v masovém měřítku využívat pro dezinfekci vzduchu a ploch i mimo laboratoře či chirurgické sály, například v ordinacích praktických lékařů, domovech pro seniory či ve firmách, které se snaží minimalizovat riziko přenosu koronaviru mezi zaměstnanci. Kromě výkonných UV lamp pro dezinfekci prostor jsou však na trhu i sterilizační boxy různých tvarů a funkcí, které umožňují sterilizovat menší či větší předměty. Pro tyto potřeby je možné využít i cestovní UV lampy, které jsou ze všech typů UV lamp nejskladnější.

Vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům na respirátory je tedy otázkou, zdali nejde jejich životnost prodloužit sterilizací UV-C zářením, například ve sterilizačním boxu či cestovní UV lampou. Studie vědců Lindsley et al. (2020) z Národního institutu pro zdraví a bezpečnost práce ze Západní Virginie podrobila testu 4 druhy respirátorů N95 (viz obrázek níže), u nichž zkoumala nakolik sníží použití UV-C záření filtrační schopnosti respirátoru.

n95 respiratory

Všechny respirátory obdržely vysokou dávku 120 až 950 J/cm2. I ta nejmenší dávka (120 J/cm2) je 66 vyšší než kolik je třeba na deaktivaci více jak 99,99 % virů a bakterií na povrchu respirátoru. Aby zjistili, jak byla UV-C zářením ovlivněna filtrační schopnost respirátoru, otestovali průchodnost respirátoru na částicích o velikosti 0,02 až 0,04 mikronu. To odpovídá velikosti viru chřipky, eboly či koronaviru. Dle výsledků měření nedošlo ke znatelnému snížení filtrační schopnosti respirátorů. Míra degradace byla v průměru nižší než 1 %.

Studie však také zkoumala vliv UV-C záření na strukturální integritu respirátorů. Časté ozařování respirátorů UV-C zářením může narušit vlastnosti gumiček, které drží respirátor na obličeji. V tomto směru jsou lepší textilie. Nicméně pro znehodnocení respirátoru s gumovými úchyty za uši je třeba vysoká dávka UV-C záření, i tyto respirátory je tedy možné UV-C zářením sterilizovat 10 až 20 krát.

Je nutno podotknout, že jakýkoli respirátor, který by byl nošen dlouhodobě, bude opotřeben nošením a ušpiněn. 10 až 20 sterilizačních cyklů je tedy pro většinu respirátorů (kromě těch velmi odolných), maximum. Každopádně je touto cestou možné ušetřit nemalé náklady na pořizování nových sterilizátorů či roušek.

Dezinfekce UV zářením je tedy mnohem šetrnější než použití alkoholové dezinfekce, která znehodnocuje filtrační vrstvu a levnější než dezinfekce teplem, která je finančně nákladná a která výrobek rychle degraduje.

Nejpohodlnějším řešením je využití sterilizačních UV-C boxů, které jsou vybaveny sterilizačními UV-C led diodami a mají odrazivý povrch. Na obrázku níže je sterilizační box UVbox I, jehož součástí je i kovová vyvýšená mřížka zajišťující, že je daný předmět (rouška či respirátor) ozářen ze všech stran.

53-4_box-4

 

Zpět do obchodu