Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Jak dlouho přežije koronavirus COVID-19 na předmětech a plochách?

Virus Covid-19 se nejčastěji přenáší při přímém kontaktu s nakaženými osobami, nicméně i přesto je možné se nakazit přes kontaminované plochy předmětů a různých ploch, například klik u dveří, zábradlí, mobilních telefonů, hraček atd. 

Délka přežití koronaviru závisí na několika faktorech. Zejména na materiálu předmětu, vlhkosti a teplotě. Dle řady studií přežívá koronavirus např. ve vzduchu minimálně tři hodiny ve formě aerosolu, zatímco na povrchu z plastu se v malém množství udrží i po dobu tří dnů, na nerezové oceli dva dny, na kartonu nanejvýše jeden den a na mědi pouze čtyři hodiny.

V tomto příspěvku jsme pro vás připravili seznam povrchů a jak dlouho na nich mohou viry z rodiny koronavirů (především vir COVID-19) přežít.

Různé druhy povrchů

Kovy
Příklady: Kliky, šperky, stříbro - 
5 dní

Dřevo
Příklady: nábytek, palubky - 4 dny

Plasty
Příklady: Nádoby na mléko a lahve na prací prostředky, sedadla metra a autobusu, batohy, knoflíky výtahu - 
2 až 3 dny

Nerezová ocel
Příklady: Ledničky, hrnce a pánve, dřezy, některé lahve s vodou - 2 až 3 dny

Kartony
Příklady: Přepravní krabice - 
24 hodin

Měď:
Příklady: Čajové konvice, nádobí - 
4 hodiny

Hliník:
Příklady: Plechovky od sodovky, staniol, lahve s vodou - 
2 až 8 hodin 

Skla
Příklady: Sklenice na pití, odměrky, zrcadla, okna - a
ž 5 dní

Keramika
Příklady: nádobí, keramika, hrnky - 5 dní

Papír
příklady: pošta, noviny
Délka času se liší. Některé kmeny koronaviru žijí na papíře jen několik minut, zatímco jiné až 5 dní.

Jídlo
Nezdá se, že by se virus šířil jídlem.

Voda
Koronavirus nebyl v pitné vodě nalezen. Pokud se dostane do přívodu vody, vaše místní úpravna vody filtruje a dezinfikuje vodu, což by mělo zabíjet veškeré choroboplodné zárodky.

Tkaniny
Příklady: oděvy, prádlo
O těchto materiálech a tomu jak se na nich daří koronaviru toho není příliš známo, pravděpodobně však přežije kratší dobu než na tvrdých materiálech

Obuv
Jedna studie podrobila laboratornímu testu podrážky obuvi zdravotnického personálu na čínské nemocniční jednotce intenzivní péče a zjistila, že polovina z nich byla pozitivní na nukleové kyseliny z viru. Není však jasné, zda tyto části viru způsobují infekci. Obecné oddělení nemocnice, kde byli lidé s mírnějšími případy, bylo méně kontaminováno než na JIP.

Kůže a vlasy
Dosud neexistuje žádný výzkum o tom, jak dlouho může virus žít na pokožce nebo vlasech. Rhinoviry, které způsobují nachlazení, přežívají hodiny. Proto je důležité si umýt nebo dezinfikovat ruce, které s největší pravděpodobností přijdou do styku s kontaminovanými povrchy.

Virus pravděpodobně nepřežije čas potřebný k doručení pošty nebo jiných dodávaných zásilek. Nejvyšší riziko pochází od osoby, která je dodává. Omezte co nejvíce kontakt s doručovateli. Balíčky můžete také nechat několik hodin venku nebo je před použitím postříkat dezinfekčním prostředkem. Po zacházení s poštou nebo balíkem si umyjte ruce.

Co můžete udělat pro snížení rizika přenosu z povrchů:

Pro minimalizaci šance přenosu koronaviru každý den čistěte a dezinfikujte běžné povrchy a předměty ve vaší domácnosti a kanceláři. To zahrnuje:

  • Desky
  • Tabulky
  • Kliky
  • Telefony
  • Klávesnice
  • Dálková ovládání
  • Toalety
  • A všechny další předměty a plochy, kterých se lidé dotýkají

Jak na to?

Existuje řada metod k dezinfekci ploch a předmětů. Hlavními metodami je tekutá dezinfekce na bázi alkoholu, UV-C záření a ozón. UV-C záření prokazatelně ničí koronavirus Covid-19, více o této problematice zde.

Použití tekuté dezinfekce je nejběžnější metodou. Výhodou je dostupnost tekuté dezinfekce a relativně nízké pořizovací náklady, nevýhodou je časová náročnost. Časté používání tekuté dezinfekce však může být i ekonomickou zátěží. UV-C záření a ozón jsou alternativní metody, které mají vyšší počáteční náklady spojené s nákupem zařízení. Provoz těchto zařízení je relativně levný. Menší předměty lze dezinfikovat sterilizačními UV-C boxy, větší prostory a plochy je nutné dezinfikovat UV-C lampami či ozonovými generátory, případně UV-C lampami produkujícími ozón.

Plánujete pořídit UV lampu pro dezinfekci ploch a vzduchu? Přečtěte si náš návod na výběr UV-C lampy.

 plisen_tower_pro_grafika ve velké velikosti

Zpět do obchodu