Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Jakou UV lampu vybrat a jak ji používat pro dezinfekci prostor?

Jaký typ UV lampy vybrat?

Existuje velké množství různých UV-C zářičů, které lze dělit na přímé či nepřímé, všestranné či s reflektorem.

Přímo zářící všesměrové UV-C lampy: jsou vysoce účinné k dezinfekci ploch a vzduchu v místnostech. Sterilizují vše v rozsahu 360 stupňů, tj. lampa svítí do všech stran. Jedná se o optimální řešení do prostor, kde není UV-C zářič instalován napevno. Takové řešení je vhodné například pro dezinfekci ordinací, společenských prostor, kanceláří a dalších místností, kde je třeba minimalizovat výskyt patogenů. Tyto lampy bývají vybaveny kolečky pro snazší manipulaci, jelikož se předpokládá, že jsou přesunovány mezi místnostmi.

Přímo zářící UV-C lampy s reflektorem: nepůsobí na všechny strany, jelikož jsou vybaveny zrcadlem, které odráží paprsky jedním směrem. Tím je dosaženo vyšší účinnosti na konkrétní plochy. Takové zařízení je vhodné do rozměrově menších prostor, kde dezinfekce probíhá často a lampa stojí neustále na jednom místě, v rohu. Nehodí se tedy k použití v kancelářích, ordinacích a dalších prostorách, kde je vhodnější umístit všesměrovou lampu doprostřed místnosti, aby byl maximalizován její účinek a byl rozprostřen rovnoměrně po celé místnosti.

Nepřímo zářící UV-C lampy: Tento druh UV-C zářičů zažil raketový vzestup v období koronakrize, jedná se o zdánlivě elegantní a bezpečnou variantu k přímo zářícím UV lampám. UV-C germicidní zářivka je schována uvnitř boxu, v němž probíhá nucený oběh vzduchu díky ventilátorům. Dle výrobců a prodejců těchto zařízení je tím zaručeno vyčištění vzduchu od virů a bakterií. Jedná se o kontroverzní tvrzení, jelikož viry, ale i některé bakterie, potřebují být vystaveny relativně vysoké dávce UV-C záření, aby došlo k jejich deaktivaci (likvidaci). Dávku záření lze zjednodušeně popsat touto rovnicí dávka = čas * výkon, z níž vyplývá, že vyšší dávku lze zaručit buď delší dobou expozice (času zapnutí lampy), či vyšším výkonem (silnější zářič). Pro vyčištění vzduchu v místnosti 30m2 je u přímo zářící lampy doporučeno alespoň 60 W výkonu po dobu 15 až 30 minut. Nepřímo zářící lampy bývají osazeny 36W zářičem a vzduch se v blízkosti zářiče pohybuje maximálně po dobu jedné sekundy. Je tedy otázkou, nakolik je tento způsob dezinfekce vzduchu účinný. Není náhoda, že většina výrobců nepřímo zářících lamp nemá ke svým výrobkům provedené nezávislé laboratorní testy, které by jejich propagovanou účinnost potvrzovaly. Nepřímo zářící UV lampy také z principu jejich fungování nemohou dezinfikovat plochy, ale pouze vzduch.

Umístění UV-C lamp v místnostech dle typu ukazuje následující infografika:

m_primo zarici uvc lampy neprimo zarici

  

Kam umístit UV lampu v prostoru?

Všesměrovou přímo zářící UV-C lampu umisťujeme ideálně doprostřed prostoru, který chceme dezinfikovat. Účinek záření se snižuje s druhou mocninou vzdálenosti od lampy, tj. čím delší vzdálenost od lampy, tím nižší dávku záření daná plocha obdrží a tím nižší bude dezinfekční účinek. Z tohoto důvodu není vhodné lampu dávat do rohu místnosti, jelikož by ve druhém rohu místnosti byla síla záření již příliš nízká. Důležité je upozornit na fakt, že UV-C záření dezinfikuje vzduch a plochy, na které přímo dopadá.

 

Do jakých místností se lampa hodí?

UV germicidní lampu je vhodné využívat v místech, kde dochází k vysoké fluktuací lidí a je tam zvýšené riziko přenosu virů. Mezi takové místnosti patří například čekárny u lékaře, ordinace, zasedací místnost, kancelář, šatny, posilovny, 

 

Jak výkonnou UV lampu používat?

Doporučený výkon lampy vzhledem k velikosti místnosti je uveden v následující tabulce:

tabulka velikosti uv zareni

Obecně platí, že nižší výkon lze nahradit delší dobou expozice a naopak. Přibližně stejný dezinfekční efekt bude mít 15 minut o výkonu 120W jako 30 minut o výkonu 60W. Není-li čas dezinfekce kritériem pro výběr lampy, je možné vybrat tu s nižším výkonem. Potřebujete-li rychle dezinfikovat prostor či lampu přenášet mezi místnostmi a uspořit čas, tak je lepší investovat do výkonnějšího zařízení.

U větších místností je možné použít i více zářičů najednou viz následující infografika: 

rozmisteni UV lamp v mistnosti

 

Kdy používat UV lampu?

Lampu lze používat pouze v situacích, kdy není v místnosti žádný člověk ani zvíře. Záření škodí také rostlinám. Proto je vhodné lampu zapínat například po skončení pracovní směny či v čase pauzy na oběd. Zde je třeba rozlišovat, zdali lampa produkuje či neprodukuje ozón. Použijete-li lampu bez ozónu, můžete do místnosti vejít ihned po skončení dezinfekčního programu. V případě lampy s ozónem je vhodnější vyčkat alespoň 30 minut, poté do místnosti vejít, otevřít okna a odejít minimálně na půl hodiny. Mezitím klesne hladina ozónu na bezpečnou úroveň.

---

Potřebujete poradit s výběrem UV lampy?
Zavolejte nám na číslo 792 491 791 či pište na email info@uvtech.cz

 

Zpět do obchodu