Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Likviduje UV-C záření koronavirus COVID-19?

Jedna z častých otázek našich klientů směřuje na to, zdali technologie UV-C záření likviduje i koronavirus COVID-19. Jednoduchá odpověď zní ANO, likviduje. Hlouběji se však v tomto příspěvku podíváme na studie, které toto tvrzení podporují.
 
UV-C lampy a led diody se běžně využívají ke sterilizaci předmětů, vzduchu a vody a jejich účinnost byla potvrzena stovkami nezávislých studií zkoumajících různé bakterie, viry a plísně v různých podmínkách, s různou intenzitou záření atd. Chcete-li se dozvědět více o tom, jak funguje UV-C záření, klikněte zde. Níže jsou uvedeny výsledky laboratorního testu (který poskytujeme k našim výrobkům) provedeného s germicidní (UV-C) zářivkou standardního typu používanou také v našich produktech. Míra deaktivace uvádí procentuální pokles daného viru či bakterie ve zkoumaném vzorku po 30 minutovém ozařování. Jak je tedy zjevné, UV-C záření funguje spolehlivě na běžné patogeny. Tyto viry a bakterie jsou pro laboratoře běžně dostupné, to však neplatí u koronaviru COVID-19, který je dostupný omezenému počtu výzkumných týmů.
 
tabulka viry bakterie laborator
 
I přesto, že není virus COVID-19 běžně dostupný pro laboratorní testování, proběhlo několik studií zkoumajících jak na něj působí UV-C záření. (vlnové délky nižší než 280nm). První studie byla provedena autory Inagaki et al. (2020), výsledky studie autoři shrnují následovně:

"Šíření nových infekcí koronavirovými chorobami 2019 (COVID-19) po celém světě vyvolalo obavy z prevence a kontroly SARS-CoV-2. Zařízení, která rychle inaktivují viry, mohou snížit riziko infekce prostřednictvím aerosolů a kontaktního přenosu. Tato studie in vitro prokázala, že ozařování diodou emitující hluboké ultrafialové světlo (UV-C) o vlnové délce 280 ± 5 nm rychle inaktivuje SARS-CoV-2 získaný od pacienta s COVID-19. Očekává se, že vývoj zařízení vybavených UV-C LED zabrání šíření virů vzduchem a dotykem z kontaminovaných předmětů." (volně přeloženo z anglického originálu)
 

Druhá studie potvrzující účinnost UV-C záření pochází od Dr. Anthony Griffinse (docent lékařské mikrobiologie na Bostonské univerzitě) a jeho výzkumného týmu. Ve své studii použili produkty využívající UV-C ultrafialové světlo, aby prozkoumali schopnost různých dávek záření deaktivovat viry na povrchu vzorku. Výzkumný tým použil dávku záření 5 mJ / cm² (doba záření 6 sekund) a úspěšně deaktivoval 99 % nového koronaviru SARS-CoV-2. Podle údajů je možné deaktivovat 99,9999 % nového koronaviru pomocí radiační dávky 22 mJ / cm² (radiační doba 25 sekund).

"Naše experimentální výsledky ukazují, že virus může být zcela deaktivován po určité dávce UVC ultrafialového záření ji po několika sekundách." Dr. Anthony Griffiths řekl: „Jsme velmi nadšení z tohoto objevu a doufáme, že urychlíme vývoj souvisejících produktů, které pomohou potlačit šíření koronavirové choroby z roku 2019 (COVID-19)." Zdroj: https://bit.ly/35IEW93 

Výsledky studií nejsou překvapením, jelikož již dříve ukázala řada studií na účinnost UV-C záření proti jiným druhům koronavirů (SARS). V současné době se tak stále více prosazuje technologie UV-C záření pro dezinfekci vnitřních prostor a vzduchu. Značka UVtech nabízí řadu germicidních zářičů vhodných jak pro profesionální (zdravotnická zařízení), tak i firemní (kancelářské prostory, domovy důchodců) a domácí použití. 
 
Více o námi nabízených lampách zde: https://www.uvtech.cz/germicidni_lampy/
Zpět do obchodu