Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

12 esenciálních olejů pro lepší spánek - TIPy z aromaterapie

How to Use Aromatherapy to Help Ease Anxiety

Každý, kdo někdy trpěl nespavostí, Vám potvrdí, že kvalitní spánek nic nenahradí. Se vším tlakem moderního života může být složité se dobře vyspat. Když není všechno v pořádku - ať už máte zvýšený krevní tlak, problémy v práci (či doma) - tělo na toto napětí reaguje a snaží se odpočívat.

Dobrou zprávou je, že spánek lze často zlepšit přírodními metodami. Některé esenciální oleje, používané správným způsobem a ve správném poměru, Vás mohou pohodlně přenést do říše snů!

Obvykle stačí pár kapek, které lze nakapat do vonného difuzéru či do hrnce s horkou párou nebo prosté vmasírovat přímo do pokožky. Přečtěte si o nejlepších esenciálních olejích, které vám mohou pomoci zlepšit spánek.

1. Levandulový olej

Levandulový olej, který je dobře známý pro své všestranné účinky, je špičkou v oboru, i pokud jde o pomoc se spánkem. Četné studie uvádějí účinnost inhalace levandulového oleje, který pomáhá udržet nespavost na uzdě. Z velké části to souvisí s dalšími výhodami levandulového oleje, mezi něž patří snížení srdečního tepu, teploty a krevního tlaku, což jsou procesy, které - nikoli náhodou - kopírují fáze, jimiž tělo prochází, když se ukládá ke spánku. Levandulový olej je také známý tím, že snižuje úzkost, což je rozhodující pro uvolnění na konci dlouhého dne plného různých obtíží.

2. Olej z ylang ylang

Ylang ylang možná není tak účinným prostředkem na spaní jako levandulový olej, ale ani zdaleka za ním nezaostává. Výtažek z tropických stromů v Asii, ylang ylang - podobně jako levandulový olej - snižuje krevní tlak a srdeční tep a zcela přirozeně připravuje tělo na spánek. Při vdechování vydává olej velmi ovocnou a příjemnou vůni, která je sama o sobě uklidňující.

3. Heřmánkový olej

Zklidňující účinky heřmánkového oleje a jeho přínos pro navození spánku jsou spíše obecné než konkrétní. Přímé účinky tohoto oleje na tělesný rytmus a teplotu jsou minimální, ale při rozptýlení ve vzduchu má jemná květinová vůně uklidňující a uvolňující účinek na mysl. Zejména heřmánek římský - se svou svěží jablečnou vůní - je ideální pro zahnání úzkosti.

4. Olej z máty peprné

Mátový olej není tradičním pomocníkem při usínání, přesto je skvělý pro podporu odpočinku tím, že vyčistí hlavu, a to jak obrazně, tak doslova. Příjemná vůně mátového oleje může působit relaxačně, ale co je důležitější, pokud trpíte nějakou sezónní alergií nebo citlivostí na prach, nic nezmírní vaše příznaky lépe a rychleji než rozptýlení mátového oleje ve vzduchu vaší ložnice. Jakmile konečně naleznete úlevu pro bolavé nosní dírky, přechod k uvolnění a následnému spánku je náhlý a uspokojivý.

5. Bergamotový olej

Bergamotový olej má pro každého něco, a lidé trpící nespavostí nejsou výjimkou. Bergamotový olej je známý svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky, snižuje také krevní tlak a srdeční tep a připravuje tělo na spánek podobně jako levandulový olej a olej z ylang ylang. Další výhodou je, že bergamotový olej prokazatelně snižuje stresové myšlenky, které jsou častou překážkou dobrého odpočinku. Přidejte pár kapek do difuzéru vonných esencí, zhluboka dýchejte a spánek nebude daleko!

6. Olej ze santalového dřeva

Málokterý olej je při podpoře hlubokého odpočinku tak účinný jako santalové dřevo, a to především díky svým vlastnostem vyrovnávajícím náladu. Zatímco jiné oleje mohou zpomalit srdeční tep nebo zahnat znepokojivé myšlenky, santalový olej je jedinečný v tom, že vás emocionálně vyrovná. Mějte ho vždy po ruce pro případ, že si potřebujete odpočinout a uvolnit se, a pokud připravujete směsi na spaní, vždy do nich alespoň trochu santalového dřeva přidejte.

7. Olej z cedrového dřeva

Olej z cedrového dřeva má stejný druh dřevité vůně jako santalový esenciální olej - i když poněkud méně účinnou - alternativou pro zmírnění stresu a odbourání stresu. Nejlepších výsledků dosáhnete buď lokální aplikací, nebo smícháním s heřmánkem a následným rozptýlením v ovzduší ložnice.

8. Majoránkový olej

Mnoho esenciálních olejů vám pomůže usnout, ale majoránkový olej vás v něm skutečně udrží. Můžete se spolehnout, že sladká vůně vás uklidní jak po fyzické, tak po psychické stránce a navodí hluboký, klidný spánek, při kterém se skutečně uzdravíte a načerpáte novou energii. Při výběru druhu majoránky jako pomocného prostředku na spaní platí, že čím sladší, tím lepší.

9. Olej z šalvěje muškátové

Pro osoby trpící depresemi je šalvějový olej nezbytností. Na rozdíl od běžné šalvěje je šalvějový olej vynikající v boji proti temným myšlenkám, které lidi pravidelně přepadají, když den ustupuje noci, a zklidní vaši neklidnou mysl natolik, že vás přes tyto překážky postrčí do hlubokého, klidného spánku.

10. Vetiverový olej

Vetiverový olej není ani tak o příjemné vůni, jako spíše o čistém účinku. Díky své hluboké, zemité vůni není vetiverový olej pro každého, ale o jeho výsledcích lze jen těžko polemizovat. Pokud se nemůžete přestat zabývat událostmi dne a zpomalit svou mysl do uvolněného stavu, vetiverový olej je pravděpodobně to, co potřebujete. Rozptylte ho do vzduchu, když se na noc ukládáte do postele, a budete překvapeni, jak rychle se vaše starosti začnou rozplývat.

11. Eukalyptový olej

Stejně jako mátový olej kombinuje eukalyptový olej přirozeně uvolňující vůni se silnými účinky na čištění dutin. Pokud patříte k těm, kteří trpí nadměrnou tvorbou hlenů, když se ukládáte ke spánku, eukalyptový olej vám poskytne dvojí výhodu: uvolní vás a zmírní ucpání, takže se budete moci dobře vyspat, jak potřebujete.

12. Kozlík lékařský

V neposlední řadě je to kozlíkový olej, který je dobře známý tím, že má celkově hluboce uklidňující účinek. Kozlík lékařský se právě z tohoto důvodu používá jako složka mnoha nočních čajů. Stejně jako majoránka, i kozlíková silice zajistí, že budete nejen dlouze spát, ale i dobře spát.

  

*Obsah tohoto článku a blogu nelze považovat za lékařské doporučení. Před zavedením esenciálních olejů do svého léčebného plánu se prosím zeptejte svého lékaře.

DIFU_prospekt_2_min

 

DIFU_prospekt_1_min

Zpět do obchodu