Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Výplach nosu, je vhodný a jak postupovat?

Malé konvičky s dlouhou hubičkou se staly součástí mnoha domácností, aby propláchly ucpané nosní dírky a usnadnily dýchání.

Spolu s dalšími zařízeními na proplachování nosu se používají tyto pomůcky - běžně nazývané  jako "konvičky na výplach nosu" či "neti pot" se solným roztokem k léčbě ucpaných nosních dutin, nachlazení a alergií. Používají se také ke zvlhčení nosních cest vystavených suchému vzduchu v místnosti. Buďte však opatrní. Nesprávné používání těchto neti potů a dalších zařízení pro výplach nosu může zvýšit riziko infekce.

230111095834-tap-water-unsterile-study-stock

Standardní verze konvičky na výplach (Neti-Pot) v keramické verzi

Co je to konvička na výplach nosu a jaké jsou druhy?

Neti pot je přístroj, který protlačuje proud fyziologického roztoku nosními cestami a odstraňuje nahromaděný hlen a alergeny zachycené v nosním průduchu. Proč fyziologický roztok a ne jen voda? Pomáhá předcházet podráždění nosních průduchů.

S tím, jak se v průběhu let rozšířilo používání neti potů, přibývalo i různých pomůcek pro péči o nos, které nabízely podobnou léčbu v trochu odlišných formách. Zde je několik typů konviček na výplach nosu:

  • Standardní verze. Toto provedení se spoléhá výhradně na gravitaci, která způsobuje proudění roztoku nosním průchodem.
  • Provedení se stlačovací lahvičkou. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a nejefektivnějších variant. Jedná se například o konvičku Waterpulse Yt-300, která kombinuje výhody standardní verze a stlačovací verze.
  • "Automatická" verze. Ta využívá k regulaci průtoku vody nosním průduchem sání. Tyto automatické neti poty se používají snadněji, ale jsou finančně nákladnější a vyžadují více údržby.

Konvička na výplach nosu Waterpulse YT-300 s patentovaným ventilem pro dospělé i děti:

waterpulse_yt_300_vyplach_nosu_mensi

Výhody výplachu nosu

Neti pot protlačí proud fyziologického roztoku nosními cestami a vyčistí tak nosní dutinu od hlenu a alergenů. Fyziologický roztok pomáhá předcházet podráždění nosního průchodu.

Konvičku může být vhodné používat při infekcích dutin, ucpaném nosu, alergiích a nachlazení.

Volba neti pot jako prostředku pro léčbu dutin má několik výhod. Mezi výhody patří:

  • Úplně propláchne nosní průchod.
  • Odstraňuje nahromaděné hleny.
  • Omezuje překrvení a zlepšuje dýchání.
  • Zmírňuje tlak v dutinách.
  • Zlepšuje stav bez vedlejších účinků volně prodejných léků, jako je ospalost nebo stimulace.

Jak lahvičku bezpečně používat?

Nos vyplachujte čistou vodou, můžete použít i destilovanou, sterilní nebo předem převařenou vodou. Každopádně si musíte být jisti, že se nejedná o kontaminovanou vodu, použití takové vody by mohlo Váš problém spíše zhoršit.

Zařízení pro výplach nosu - mezi něž patří neti pot, injekční stříkačky s baňkou, stlačovací láhve a bateriové pulzní vodní přístroje - jsou obvykle bezpečné a účinné výrobky, pokud se správně používají a čistí.

Jak používat konvičku na výplach nosu? 

Informace přiložené k irigačnímu zařízení mohou obsahovat konkrétnější pokyny k jeho použití a péči. Všechna tato zařízení fungují v podstatě stejně:

V předklonu nad umyvadlem nakloňte hlavu na stranu tak, aby čelo a brada byly zhruba v jedné rovině a tekutina vám nevytékala do úst.
Dýchejte otevřenými ústy a zasuňte hubici nádoby naplněné solným roztokem do horní nosní dírky tak, aby tekutina odtékala dolní nosní dírkou.
Vyčistěte nosní dírky. Poté postup zopakujte na druhé straně, přičemž hlavu nakloňte na stranu.
Vyplachování dutin může odstranit prach, pyl a další nečistoty a také pomoci uvolnit hustý hlen. Může také pomoci zmírnit nosní příznaky infekcí dutin, alergií, nachlazení a chřipky. Obyčejná voda může nos podráždit. Fyziologický roztok umožňuje vodě projít jemnými nosními membránami bez pálení nebo podráždění.

  • Zkombinujte teplou vodu nebo vodu pokojové teploty se solí, která je součástí balení neti pot, a vytvořte solný roztok, který nalijte do neti pot.
  • Postavte se v předklonu nad umyvadlo.
  • Umístěte špičku výlevky do jedné nosní dírky a vytvořte těsnění.
  • Nakloňte hlavu dopředu, dívejte se dolů na umyvadlo a zvedněte konvičku pod úhlem, čímž pošlete fyziologický roztok do nosního průchodu. Gravitace zařídí, aby roztok šel nosní dírkou dovnitř a druhou nosní dírkou ven. U konvičky Waterpulse YT-300 si navíc můžete korigovat tlak vody patentovaným ventilem či mačkáním lahve.
  • Nechte roztok a případný přebytečný hlen odkapat z nosní dírky a vysmrkejte se, abyste nosní průchod vyčistili.
  • Opakujte i u druhé nosní dírky.

Jak přístroj používat a jak o něj pečovat

Umyjte a osušte si ruce.
Zkontrolujte, zda je zařízení čisté a zcela suché.
Připravte si výplach fyziologickým roztokem, např. vodou s rozpuštěnou mořskou solí, a to buď připravenou směsí dodanou se zařízením, nebo směsí, kterou si sami připravíte.
Při použití postupujte podle pokynů výrobce.
Přístroj omyjte a osušte vnitřek papírovým ručníkem nebo jej mezi jednotlivými použitími nechte uschnout na vzduchu.
Pokud návod na přístroji jasně neuvádí, jak jej používat, nebo pokud máte jakékoli dotazy, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Zařízení pro výplach nosu a děti

Nakonec se ujistěte, že přístroj odpovídá věku osoby, která jej používá. U některých dětí jsou nosní alergie diagnostikovány již ve věku 2 let a v této době by mohly používat zařízení pro výplach nosu, pokud jim to doporučí pediatr. Velmi malé děti by však nemusely proceduru snášet.

Ať už se jedná o dítě nebo dospělého, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda bude výplach nosu pro váš stav bezpečný nebo účinný. Pokud se příznaky po výplachu nosu nezmírní nebo se zhorší, vraťte se ke svému poskytovateli zdravotní péče, zejména pokud máte během používání výplachu nosu horečku, krvácení z nosu nebo bolesti hlavy.

Zpět do obchodu