Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Vodíková voda: Existují zdravotní výhody?

vodikova_voda2

Co je to vodíková voda?

Vodíková voda je pitná voda s přidaným plynným vodíkem. Podle některých výzkumů přidávání plynného vodíku do vody zvyšuje její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Molekulární vodík je propagován pro svou schopnost zvýšit energii, zpomalit proces stárnutí a zlepšit regeneraci svalů po tréninku.

Nejpopulárnějším způsobem přípravy molekulární vody jsou Domácí generátory vodíkové vody. Výrobci někdy prodávají vodíkovou vodu v lahvích s již přidaným plynem. Můžete si také koupit vodíkové tablety na vodu.

Výživové informace

Vodíková voda má stejné nutriční informace jako voda. Obsahuje:

  • Kalorie : 0
  • Sacharidy : 0 gramů
  • Tuk : 0 gramů
  • Bílkoviny : 0 gramů  

Obsah minerálů a vitamínů ve vodíkové vodě se bude lišit v závislosti na poskytovateli a odkud voda pochází. Někteří výrobci přidávají do vody stopová množství následujících vitamínů a minerálů:

  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Uhličitan vápenatý
  • Síran hořečnatý
  • Draslík
  • Síran sodný

Potenciální zdravotní přínosy vodíkové vody

Odborníci se domnívají, že pití vodíkové vody může mít určité výhody, nicméně že k odhalení nebo ověření jakýchkoli výhod vodíkové vody je zapotřebí další výzkum. Na základě předběžných studií jsou možné následující zdravotní přínosy:

Snižuje vedlejší účinky radiační terapie

Studie provedená na 49 lidech s rakovinou jater ukázala, že pití vody bohaté na vodík po dobu šesti týdnů během radiační terapie může zlepšit kvalitu života během léčby. 

Mezi vedlejší účinky radioterapie patří:

  • Únava
  • Ztráta vlasů
  • Kožní problémy
  • Nevolnost
  • Bolesti hlavy
  • Bolestivost v ošetřované oblasti

Studie ukázala, že skóre kvality života bylo vyšší ve skupině lidí, kteří pili vodíkovou vodu, oproti skupině s placebem (voda neobsahující přidaný vodík).

Zlepšuje sportovní výkon

Vodíková má pozitivní vliv na zvýšení energie, zmírnění zánětů a zkrácení doby zotavení po tréninku.

Studie na 10 fotbalových hráčích ukázala, že pití vodíkové vody může snížit svalovou únavu a zlepšit svalovou regeneraci. 

Prevence nemocí

Vodíková voda obsahuje antioxidanty. Antioxidanty pomáhají předcházet oxidativnímu stresu. Tento typ stresu pochází jak z normálních tělesných funkcí, tak z vnějších faktorů, včetně vystavení slunci a průmyslovým chemikáliím. Oxidační stres může vést k rakovině a dalším nemocem.

Tyto předběžné studie také naznačují, že vodíková voda může být protizánětlivá a může snížit riziko srdečních onemocnění a dalších život ohrožujících onemocnění.

 

 

Potenciální rizika vodíkové vody

Odborníci se nedomnívají, že by pití vodíkové vody mělo nějaká rizika. 

Konzumenty vodíkové vody je však nutné varovat před přílišnou konzumací vody (jakékoli), která může vést až k život ohrožující hyponatremii. K tomu dochází, když se ledviny nemohou zbavit přebytečné vody a obsah sodíku v krvi je zředěný. Proto je vhodné udržovat za každé situace standardní pitný režim (2-3 litry tekutiny denně).

Vodíková voda doma, snadno a rychle

Nejsnazší příprava molekulárního vodíku je za pomoci tzv. generátoru vodíkové vody. Společnost UVtech na český trh dodává špičkové přenosné generátor vodíku Hydrogen-1 s objemem 400ml a Hydrogen-2 Pro. Zařízení jsou vybaveny nejmodernější membránami, které do vody dodávají pouze čistý vodík a neprodukují ozón a chlór (které jsou vedlejším produktem starších typů membrán).

Více o generátorech Hydrogen-1 a Hydrogen-2 Pro zde: https://www.uvtech.cz/generatory-vodikove-vody/

 

Zdroje:

American Cancer Society: "Radiation Therapy Side Effects."

ESHA Research, Inc., Salem, Oregon: “Water, tap, municipal."

ESHA Research, Inc., Salem, Oregon: “Mineral Water"

Harvard T.H. Chan: “Antioxidants.”

Johns Hopkins Medicine: “The Role of Inflammation in Heart Disease.”

Mayo Clinic: “Water: How much should you drink every day?”

Medical Gas Research: "Effects of drinking hydrogen-rich water on the quality of life of patients treated with radiotherapy for liver tumors."

Medical Gas Research: "Pilot study: Effects of drinking hydrogen-rich water on muscle fatigue caused by acute exercise in elite athletes."

Self: "What Is Hydrogen Water, and Does It Actually Work?"

Time: "Is Hydrogen Water Actually Good For You?"

 

Autor článku: Ing. Jakub Šindelář, Ph.D.

grafika_cze_hydrogen_2

 


Výběr z našich článků o molekulárním vodíku

  1. Vodíková voda: Existují zdravotní výhody?
  2. Vodíková voda zvyšuje antioxidační kapacitu, snižuje oxidační stres a zlepšuje imunitní funkce u zdravých dospělých osob.
  3. Molekulární vodík, jaké jsou potenciální zdravotní benefity?
  4. Oxidačně-redukční potenciál (ORP) a jeho vztah k molekulárnímu vodíku

 

 

Zpět do obchodu