Doprava ZDARMA při objednávce nad 2000 Kč

Kyslíková terapie - zdravotní benefity

kyslik_terapie

Každá buňka v lidském těle potřebuje k udržení života a fungování neustálý přísun kyslíku, životně důležitého plynu, který se při vdechování dostává do krevního oběhu prostřednictvím plic. Jedinci s určitými onemocněními, například s chronickým onemocněním plic, nemusí mít sami dostatek kyslíku, a proto potřebují doplňkovou kyslíkovou terapii, aby si zajistili dostatečné množství kyslíku. Zároveň se kyslíková terapie začíná prosazovat i jako doplněk k posilování imunitního systému a jako prevence.

Jak funguje kyslíková terapie?

Doplňkový kyslík se přidává ke kyslíku obsaženému ve vzduchu, aby poskytl vyšší koncentraci kyslíku, kterou mohou plíce absorbovat. Když používáte doplňkový kyslík, zvyšuje se procento kyslíku, který vdechujete, takže v konečném důsledku může být do krevního oběhu rozptýleno více kyslíku. Vzduch v místnosti se obvykle skládá přibližně z 80 % z dusíku, 20 % z kyslíku a 1 % ze směsi dalších plynů, ale někteří lidé se základními zdravotními potížemi nemohou tuto koncentraci kyslíku z atmosféry účinně vstřebávat, a proto potřebují doplňkový kyslík. Pomocí jednoduchého přenosného oxymetru může člověk snadno zjistit úroveň své saturace kyslíkem. Pokud je jeho hladina nižší než 90 %, je vhodné používat kyslíkovou terapii.

Výhody doplňkové kyslíkové terapie

Výhody doplňkové kyslíkové terapie zahrnují:

Zvýšení aktivity: Kyslíková terapie vám umožní zvýšit Vaši fyzickou aktivitu a vrátit se k oblíbeným činnostem. Dostatečný přísun kyslíku znamená více energie pro vaše aktivní zájmy, což je zásadní pro udržení dobrého zdravotního stavu.

Prodloužení života: Pravidelné používání kyslíkové terapie může zvýšit délku života u některých pacientů. Dnešní technologie přenosných kyslíkových systémů umožňuje nepřetržité využívání kyslíkové terapie 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ať už doma nebo na cestách.

Zlepšení tolerance cvičení: Mnozí pacienti s respiračními problémy se potýkají s omezenou schopností cvičit kvůli nízké toleranci zátěže. Výzkumy ukazují, že používání kyslíku během fyzické aktivity může zlepšit výdrž, zvýšit výkonnost a snížit pocit dušnosti.

Zlepšení mentální bdělosti: Nedostatek kyslíku může způsobit pocit mentální mlhy a ovlivnit funkci všech orgánů, včetně mozku. Zmatenost může být prvním signálem nedostatku kyslíku u lidí s onemocněními plic. Používání doplňkového kyslíku pomáhá udržet váš mozek i ostatní vitální orgány ve zdravém stavu.

Lepší spánek: Mnoho lidí s onemocněními dýchacího systému se potýká s problémy se spánkem nebo nedostatečně kvalitním spánkem, často kvůli nočnímu poklesu hladiny kyslíku, zejména během REM fáze. Použití kyslíkové terapie v noci zvyšuje množství kyslíku v krvi, což může vést k lepšímu a klidnějšímu spánku.

Zvýšení výdrže: Pokud cítíte nedostatek energie během dne, může to být způsobeno nízkou hladinou kyslíku. Kyslíková terapie může zvýšit množství kyslíku v krvi, což přispívá k lepší energetické hladině a umožňuje vám zvládnout každodenní činnosti, jako je oblékání, úklid, vaření či venčení psa, s větší snadností.

Stavy léčené kyslíkovou terapií

  • Astma
  • Chronické respirační selhání s hypoxií (nízká hladina kyslíku v tkáních)
  • CHOPN
  • cystická fibróza
  • rakovina plic
  • Fibróza plic
  • Transplantace plic
  • Zápal plic a jiné plicní infekce
  • Plicní embolie
  • Plicní hypertenze

Pacienti občas potřebují doplňkovou kyslíkovou terapii během cvičení nebo při cestování letadlem. Doplňkový kyslík mohou potřebovat také lidé, kteří žijí ve vysokohorských oblastech nebo je navštěvují, včetně horolezců. Doplňkový kyslík není lékem na COVID-19 ani na žádný z výše uvedených stavů, ale zlepšuje dýchání, spánek a schopnost člověka udržet si fyzickou aktivitu.

Příznaky nízké hladiny kyslíku

Mezi běžné příznaky nízké hladiny kyslíku patří dušnost v klidu nebo při aktivitě, přetrvávající bolest hlavy, bolest na hrudi a bušení srdce. Příznaky nízké hladiny kyslíku se značně liší, od žádných až po výraznou dušnost, bolest na hrudi, ospalost a neklid. Mezi další příznaky může patřit hojné pocení, používání pomocných dýchacích svalů (jako je zapojování svalů na krku), potíže s dýcháním a cyanóza (modré nehty).

Co je kyslíkový koncentrátor?

Koncentrátor kyslíku je přístroj, který Vám dodává kyslík navíc. Vzduch se skládá přibližně z 20 % z kyslíku. Koncentrátor kyslíku využívá vzduch v atmosféře, filtruje ho a dodává vám vzduch, který obsahuje 80-95 % kyslíku. Lékař vám ho může předepsat, pokud máte zdravotní potíže, které způsobují, že hladina kyslíku ve vašem těle je příliš nízká.

Např. v USA používá než 1,5 milionu Američanů kyslíkový koncentrátor pro doplňkovou kyslíkovou terapii. Kyslíkové koncentrátory si lze pronajmout nebo zakoupit, podle toho, zda je používáte ke krátkodobé terapii nebo k dlouhodobé léčbě.

Před zakoupením nebo používáním kyslíkového koncentrátoru je vhodné jeho použití konzultovat s lékařem.

Kyslíkový koncentrátor vs. kyslíková láhev

Kyslíková lahev

Existují dva hlavní typy kyslíkových nádrží používaných k doplňkové terapii: stlačený a kapalný kyslík.

Stlačený kyslík je nejméně 95% kyslík uložený v kovové lahvi. Má regulátor, který umožňuje vdechovat kyslík a uzavírá se při výdechu.
Tekutý kyslík je 100% kyslík v kapalné formě, který nosíte v nádrži. Kyslík se stává kapalným při teplotě -297 °C. Je stlačený, aby se vešel do nádrže, a když ho vypustíte, změní se zpět na plyn. S nádržemi s kapalným kyslíkem musíte být opatrní, protože pokud jste vystaveni působení kapalného kyslíku, může vám způsobit popáleniny způsobené nízkou teplotou nebo omrzliny.

Kyslíkový koncentrátor?

Koncentrátor kyslíku není totéž co kyslíková nádrž, která dodává kapalný nebo plynný kyslík. Místo toho je koncentrátor přístroj, který využívá vzduch kolem Vás k výrobě kyslíku. Přístroj nasává vzduch přes filtr do vzduchového kompresoru. Další filtry zachycují dusík a propouštějí kyslík, který se shromažďuje v nádrži. Z přístroje vede tenká hadička, která Vám tento kyslík podává dvěma otevřenými výstupky pod nosními dírkami nebo přes obličejovou masku.

Existují dva typy koncentrátorů: větší model, který můžete používat doma, a lehčí, přenosný model, který můžete používat na cestách. Větší model (a finančně nákladnější) dokáže koncentrovat kyslík na hodnoty vyšší jak 90 %, přenosný je díky své lehčí konstrukci méně výkonný a dokáže tak koncentrovat kyslík na hodnoty 80 % a vyšší. Při závažných zdravotních problémech a předepsané kyslíkové terapii lékařem se většinou vyžaduje koncentrace vyšší než 90 %.

 

Použití kompaktního kyslíkového koncentrátoru Oxygen-X1:

Kyslíkový koncentrátor Oxygen-1:

oxygen_1_design

 

Zpět do obchodu